Kastelen langs de Loire

Met de camper rijden we in vijf dagen langs  vier kastelen aan de Loire. We bezoeken Blois, Cheverney, Chenonceaux en Amboise. Tenslotte maken we nog twee dagen vanuit Chaumont sur Loire korte fietstochtjes. 


Dag 3 13 september

Van Amiens naar Blois

We vertrekken uit Amiens, richting Blois. Een route waar we ongeveer 3,5 uur over rijden. We doen het dan ook niet handig; we gaan naar het zuiden via de D1001 en denken vervolgens slim te zijn door Parijs aan de westkant te passeren. Via de A15 kom je dan op de A86 en dan komen we er achter dat deze weg een toltunnel heeft, die je met caravan of camper niet kan passeren. Gelukkig kunnen we nog van de weg af en met hulp van kaart, Tom-Tom en borden passeren we Parijs en bereiken we via de N10 uiteindelijk Blois. 
Tip:  De route over Rouen/Le Mans zou gemakkelijker (en mooier) zijn geweest . Het is over Parijs misschien in kilometers iets korter, maar omdat de route over Rouen en Le Mans rustiger is win je dit verschil terug. Routeplanners rekenen meestal via de Boulevard Periferique of via de A86. Dat laatste is via de westkant dus geen optie.
OvernachtCamping ferme de Prunay in Seillac (campingcheque) Prunay  GPS:  47.55482 / 1.18056. De camping accepteert campingcheques en ligt in het hart van de Vallee de Loire, op 15km van Blois. Er is o.a. een zwembad. 
We blijven er rustig de rest van de middag staan. Voor een bezoek aan Blois vinden we het echter te ver. De volgende dag verkassen we daarom.

Dag 4 14 september

Blois


We rijden van de camping in Seillac naar Blois. 
Parkeren en overnachten: In Blois vinden we een plekje op camperplaats midden in het centrum. Campercontact no. 1522, GPS: N 47.58665, E 1.32609.
Bij de Loirestreek horen natuurlijk bezoekjes aan enkele van de vele kastelen en paleizen. Opvallend daarbij is dat al die koningen en hoge heren de mooiste plekjes wisten te vinden om hun optrekje te bouwen. Het grootste kasteel is dat van Chambord. Daar zijn we eerder geweest en laten we daarom nu links liggen. We kiezen nu als eerste voor het kasteel van Blois met zijn prachtige open wenteltrap aan de buitenzijde.

Kasteel

De rijke historie van Blois komt terug in het kasteel, waar maar liefst 7 koningen en 10 koninginnen hebben gewoond. Blois is wat dat betreft met recht een koninklijke stad. In het kasteel kun je met een Nederlandse beschrijving een duidelijke route volgen, een audiotour is daarom niet echt nodig. Hoogtepunt is de prachtige trap maar binnen in het kasteel is er ook veel te zien. Het kasteel heeft in verschillende ruimtes nog meubelstukken staan, waardoor je niet (zoals in het kasteel Chambord) in kale kamers en zalen loopt. Aan de hand van schilderijen, teksten en zelfs een film uit 1908 halen we oude geschiedenislessen op en volgen we het wel en wee van de verschillende Franse koningen. Al met al vonden we het bezoek aan het kasteel zeker de moeite waard en genoten we ook van het prachtige uitzicht over de stad en Loire. In de avond gaan we nog een keer terug om het feeërieke klank- en lichtspel te volgen. Dat is weliswaar in het Frans maar er is een Nederlandse vertaling mogelijk via een koptelefoon. 
Detail kasteel Blois

Interieur kasteel Blois

Trap van kasteel Blois

Binnenplaats kasteel Blois
Uitzicht vanaf kasteel Blois

Maison de la Magie

Tegenover de ingang van het kasteel ligt het Maison de la Magie waar je alles te weten komt over Robert Houdini, de beroemde boeienkoning en over de geschiedenis van de magie. Het kaartje was in ons geval inbegrepen in de toegang van het kasteel en daar hoorde ook een goochelshow van een half uur bij. Het geheel is vooral op kinderen gericht maar we vonden het als volwassenen ook leuk.


Wandelingen

De rest van de middag wandelen we door Blois. We dwalen door de oude straatjes onder het kasteel en in de omgeving van de Cathedrale Saint Louis. In die omgeving staat een wandeling aangegeven met bronzen plaatjes met pijlen, die langs verschillende oude huizen met onder andere mooi houtsnijwerk voert.
Tip: de wandeling met het stekelvarken voert door en langs het kasteel. Die met de lelie door de straatjes van de oude wijk Pit-Chatel en die met een bootje voert over de brug en geeft uitzicht op de stad en het kasteel.

Dag 5 15 september

Cheverney

Van Blois rijden we de volgende morgen met de camper in een dik half uur naar het kasteel van Cheverny
Parkeren en overnachten: We vinden daar een gratis parkeer- en overnachtingsplaats op parkeerterrein van het kasteel (groot grasveld). De locatie wordt met P-bordjes aangegeven.
Het witte kasteel van Cheverny vonden wij één van de leukste om te bezoeken. Om te beginnen ligt prachtig aan de rand van een bos met aan de voorzijde grote graspartijen. Hoe groot het hele domein is, blijkt alleen al uit de oprijlaan naar de hoofdingang: die is bijna 6 km lang. Het kasteel met de omliggende gronden zijn al meer dan zes eeuwen in het bezit van één en dezelfde adellijke familie: de familie Hurault. 





Sinds de bouw van het kasteel in 1634 is het – in ieder geval aan de buitenzijde - nauwelijks veranderd. De familie woont nog steeds in een deel van het kasteel. In het bijna 100 hectare grote park, is een Franse tuin aangelegd en in een ander gedeelte staan onder anderen enige reusachtige sequoia bomen. 



De familie houdt ook nog steeds een enorme roedel jachthonden. Die dieren huizen in een enorme kennel en worden op gezette tijden uit gelaten.


De bezichtiging binnen is de moeite waard. De diverse vertrekken zijn prachtig ingericht met oorspronkelijke meubels. Ook blijkt de familie door de eeuwen heen flink te hebben verzameld; zo is er een zaal met wapens vanaf de 15e eeuw. Leuk om te weten is dat het kasteel van Cheverny model heeft gestaan voor kasteel Molenbeek van Kuifje. Aan dit bijzondere feit wordt tijdens de bezichtigingsroute natuurlijk aandacht geschonken.



Kasteel 9 euro entree p.p.

's Avonds is er een wijnmarkt op het plein bij de kerk in het plaatsje Cheverny zelf. Er staan stalletjes met kaas, planten en meloenen en natuurlijk is er wijn. Na eenmaal een glas te hebben gekocht kunnen we gratis wijn proeven bij de verschillende wijnboeren. Het wordt een gezellige avond.

Dag 6 16 september

Chenonceau

Het is zonnig en het is zondag. We houden dan ook een rustige zondagmorgen, compleet met lezen en koffie drinken. Na de middag rijden we in circa drie kwartier vanuit Cheverny naar het volgende kasteel: het beroemde kasteel van Chenonceau, dat overigens niet aan de Loire ligt maar aan de Cher. Het is te vinden tussen Blois en Tours, niet ver van Amboise.

We weten van een eerder bezoek dat het altijd druk is in Chenonceaux maar deze zondagmiddag is het niet alleen prachtig weer maar ook nog erfgoeddag. Het betekent nog meer drukte. Niet verwonderlijk, want Chenonceau geldt als misschien wel het mooiste kasteel van de regio. Het is in ieder geval – samen met dat van Chambord – het meest bezochte Loire-kasteel.



Le Chateau aux Dames wordt Chenonceau ook wel genoemd. Niet ten onrechte, want vrouwen hebben het gebouwd, bewoond, uitgebreid, beschermd en gekoesterd. Het kasteel werd gebouwd in 1513 door ene Katherine Briçonnet en in dezelfde eeuw verfraaid door Diane de Poitiers . Zij was de favoriete maitresse van Hendrik II en kreeg het kasteel als cadeau van de koning. Na het overlijden van Hendrik in 1559 liet zijn echtgenote Catharina de' Medici Diane uit het kasteel zetten. (Geef haar eens ongelijk).  Vervolgens maakte Catherine het kasteel nog mooier met de elegante galerij op de brug in de Cher. Zowel Diane als Catharina lieten fraaie formele tuinen aanleggen. Van Catharina kwam ook het idee voor het Italiaanse plantenlabyrint. Tijdens de Revolutie werd het kasteel gered door Louise Dupin. Al met al kent het kasteel een bewogen en romantische geschiedenis, waarbij de vrouwelijke touch nog steeds zichtbaar en voelbaar is.


Met zijn fraaie silhouet van stenen bogen over de Cher levert het kasteel fotogenieke plaatjes op. Binnen herbergt het kasteel in de verschillende kamers en salons een collectie schilderijen van grote meesters en wandtapijten uit Vlaanderen uit de 16e eeuw. Bezienswaardig zijn zeker ook de keukens, die gebouwd zijn op de brugpijlers. 


Tuinen Chateau Chenonceaux


Keuken kasteel Chenonceau

Slaapkamer in Kasteel Chenonceaux

Om al dat moois te bekijken zijn we de rest van de middag zoet.

Bordjes maken duidelijk dat overnachten niet meer mag op het parkeerterrein van het kasteel. We verkassen daarom naar de nabij gelegen camping municipal. 
Overnachtsimpele camping municipal, vlakbij het kasteel en spoorlijn in Chenonceaux. Campercontact no 1540 GPS: N 47.33048, E 1.07027 We betaalden voor de camping 14,50 euro.

Dag 7 17 september

Amboise

De volgende dag rijden we met de camper in een half uur van Chenonceaux naar het 14 kilometer verderop gelegen Amboise
Dat blijkt een aardig plaatsje met allerlei restaurantjes en winkeltjes. 
Parkeren kunnen we op de camperplaats in dorp (Campercontact no. 24698) vlakbij een charcuterie. GPS: N 47.40812, E 0.98964

In Amboise hebben we na een korte, steile klim naar de ingang het kasteel en tuinen bezocht. 

Het kasteel van Amboise is vooral het kasteel van de Franse koningen Karel VIII 
en Frans I. 
Karel VIII liet bij het kasteel de twee beroemde Tour des Minimes (ruitertorens) bouwen. Via deze torens zonder trappen en treden konden ruiters mét hun paard naar het 40 meter hoger liggende terras rijden. 
Te paard naar boven via de torens zonder treden

Karel had veel meer plannen voor het kasteel, maar daar kwam niets van, toen hij in april 1498 wel heel hard zijn hoofd stootte tegen een draagbalk boven een kasteeldeur en stierf.

Na Karel kwam Frans I en die zorgde voor de grootste bloeiperiode van het kasteel. Hij liet Leonardo da Vinci in 1515 als gast naar Amboise komen. Da Vinci woonde tijdens zijn verblijf in het nabij gelegen Clos Lucé, dat via een ondergrondse gang in verbinding staat met het kasteel.

Koning Frans I kwam graag en vaak naar het kasteel in Amboise. Hij meubileerde de grote zalen met gotiek en renaissancemeubilair en hield er luxueueze feesten. Heden ten dage zijn die koninklijke appartementen nog allemaal ingericht met meubels uit de 15e en 18e eeuw. 

Meubilair en wandtapijten in kasteel Amboise



Na de tour door de binnenkant van het kasteel, brengen we nog tijd door in de terrastuinen, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de Loire en de omgeving.  
Uitzicht vanaf kasteel Amboise

Koninklijkuitzicht op de Loirevallei  vanaf kasteel Amboise

Niet ver van het kasteel ligt Le Clos-Lucé, waar maquettes en creaties van kunstenaar-uitvinder Leonardo da Vinci zijn te bewonderen. We vinden echter dat we genoeg hebben gezien en slaan dit huis over. Achteraf gezien misschien wel jammer.



Tip: Van juni tot augustus wordt in het kasteel van Amboise een avondspektakel  opgevoerd.

Na ons bezoek aan het kasteel van Amboise rijden we met de camper naar Chaumont sur Loire. Er zou hier een camperplaats aan de Loire zijn maar daar mag je ’s nachts niet overnachten. 
OvernachtWel op de kleine camping, iets verderop aan de Loire. Daar vinden we plekje onder de bomen met zicht op de rivier. We betalen er 11,50 euro per nacht. Campint mUnicipal Campercontact.no 14852 GPS: N 47.48481, E 1.19447

Dag 8 en 9 18 en september

Fietsen langs de Loire

Het dorpje Chaumont sur Loire blijkt piepklein en veel is er niet te beleven. Hoog boven het stadje ligt wel het kasteel Chaumont, dat uitkijkt op de Loire. Naar dit kasteel werd Diane van Poitiers verbannen toen ze uit het kasteel Chenonceau werd gezet. Het kasteel staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is dus zeker de bezichtiging waard maar wij hebben genoeg kastelen gezien en houden beide dagen een luie ochtend met boeken en koffie.


Camping Chaumont sur Loire

Chaumont sur Loire
De Loire a Velo fietsroute loopt langs de camping met een fietspad, verderop langs de weg. We volgen de bordjes en maken beide dagen een fietstochtje langs de Loire.

Kijk op www.fietsen-loire.com voor kaarten en informatie. Er blijken in dit gebied vele rondlopende fietsroutes te zijn, die in lengte variëren van 20 tot bijna 100 kilometer. Waarschijnlijk zijn kaarten en beschrijvingen ook wel verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV.

Reacties

Populaire posts van deze blog

gadgets in footer and sidebar in mobile version

Reisverslagen en camperverhalen

Volgende en Vorige aan het einde van blogpost